tisdag 9 januari 2018

som ett träd i skogen - vi möter Bricken igen!

På Kulturkollo skriver vi på temat Att bryta ny mark hela veckan och jag passar då på att skriva några rader om del sex i serien om Bricken på Svartvik. I som ett träd i skogen är året 1918 och Bricken skall fira sin femtioårsdag. Hon dukar fint i kapellet och både barn och barnbarn skall komma på festen. Krigsransonerna gör det svårt att bjuda på annat än rågbröd och risgröt men dottern Frida, som gift sig fint, har lovat att baka vetebröd. Bricken är änka igen och ensam med sin yngste son, i hushållet bor också fosterdottern Elvira och vuxne sonen Isak. Direkt på den första sidan kastas man in i vardagslivet på sågverket Svartvik och det känns ovanligt mycket som att möta en gammal vän när man öppnar boken. Man vill så väl för Bricken och man lider med henne när det inte går henne eller hennes familj väl.

Läs hela serien om Bricken - det är romaner om alla de kvinnor och män som förändrade i det tysta. I vardagens slit och med idogt arbete förändrade och förbättrade de levnadsvillkoren och förutsättningar för sina barn. Industrialiseringen, arbetarrörelsen, väckelserörelsen och nykterhetsrörelsen går hand i hand och bidrar till att det moderna Sverige byggdes. Vibeke Olssons romaner är både lättlästa och samtidigt mycket väl förankrade i den svenska historien. Allmänbildande och helt oemotståndliga. För nästa tre år sedan var Vibeke Olsson snäll att svara på några frågor kring skapandet av sina romaner. Passa på att läsa den intervjun igen, och läs böckerna! 

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, gör't! Det är lies för mycket kanske som kommer igen och återberättas men det reflekterar ju också den åldrande Brickens tankar.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!