onsdag 25 mars 2015

Flickan framför muren - Appelqvist öppnar sig mot världen


När man läser Kristina Appelqvist då vet man vad man får: lättlästa pusseldeckare i akademisk småstadsmiljö. I Flickan framför muren  är det dags för promovering på Västgöta Universitet och den tillförordande rektorn Wessman blir allt mer nervös. Den tyska forskaren som har blivit utsedd till hedersdoktor är omstridd och kanske inte helt vald enbart på akademiska meriter. När Wessman en eftermiddag hittar en kartongbit i sin cykelkorg där han hotas till döden så drar själva deckarhistorien igång. I den här boken är det inte fokus särdeles på polisarbetet utan det är huvudsakligen en ung, ambitiös lokaljournalist som snokar och gräver för att få fram sanningen. Ett grepp som funkar bra.
Ledtrådarna förgrenar sig till det forna Östtyskland och det tyckte jag tillförde berättelsen en extra twist. Appelqvist brukar hålla sig runt Skövde i sina böcker och visst är både Gudhem, Varnhem och Flämslätt vackra miljöer i sig men när det kom till en del kalla kriget och Östberlin så fanns där möjligheter att också kommentera politik så smått. Turerna i den akademiska världen med allsköns piruetter för att säkra forskningsanslag och behålla sin position är också spännande att följa. Man märker att Appelqvist har ett förflutet inom univeristetsvärlden. Hon kan stegen i just den dansen. Genom boken drar också ett stråk av vacker musik och jag blev sugen på att lyssna på Chopin när jag hade läst klart, inte alls dumt!
Det här verkligen är mys-deckare utan några extrema våldsamheter. Appelqvist bjuder ett lättsamt pusslande bland alla misstänkta, några ganska oväntade vändningar och ett dramatiskt slut. Alldeles tillräckligt för att jag ska läsa och längta till nästa del!

7 kommentarer:

  1. Jag har läst så många olika åsikter om Appelqvists böcker att jag i stort sett ratat henne, men å andra sidan så var det nog mest hennes förra serie jag hört negativt om. Kanske är det alltså dags att återinföra henne på min vill-läsa lista :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att man måste köpa genren. Det är lättsamt och ofarliga deckare typ Ann Rosman. Ofta med en historisk biberättelse. Inget explicit våld, inegt sex och ingea råheter. Böcker man kan ge till en lässugen ung ungdom som vill flytta sig mot vuxenhyllan. Kräver inget av dig som läser men underhåller en stund.

      Radera
  2. En extra twist var exakt samma ordval jag använde om att hon låter Östtyskland ta plats i den här boken, och då hade jag inte läst din recension innan ;) Kul att vi tänkte lika där :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen, jag ska kika in hos dig och läsa också!

      Radera
  3. Jag kan leva med "bara Skövde" också eftersom jag älskar hennes sätt att beskriva universitetet. Men samtidigt så gav Östtyskland en tydligare udd i boken, och lyfte dessutom en del av de frågor som man brottas med på ett universitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tänka mig. Univeristetsvärlden är en speciell plats, som student för närvarande så upphör man inte att förundras.

      Radera
  4. Appelquist har jag aldrig läst men nu blir jag nyfiken. Låter som alldeles perfekt avkopplingsläsning, eller kanske lyssning om det är en bra uppläsare. Skriver upp på tipslistan!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!